2016’da dünyayı değiştiren 21 icat

2016 büyük ihtimalle geride bıraktığı trajedilerle hatırlanacak ancak insanların yaşamını kolaylaştıracak pek çok yenilikçi icat da 2016 içinde geliştirildi

Haber Özeti

Tam Sürüm

2016 büyük ihtimalle geride bıraktığı trajedilerle hatırlanacak ancak yıl içinde güzel şeyler de olmadı değil. İnsanların yaşamını kolaylaştıracak pek çok yenilikçi icat da 2016 içinde geliştirildi ve kullanıma sunuldu. Bu icatlar genel olarak çevreyi korumak, imkanı olmayan kişilere yardım ulaştırmak ve fiziksel engellerle mücadele etmek gibi amaçlarla geliştirildi. İşte bu icatlardan bazıları:

1- Yenebilen drone

İçi yardım malzemesi ve yiyeceklerle dolu olan Pouncer adlı drone Windhorse Aerospace tarafından, kara yoluyla yardım ulaştırılmasının zor olduğu koşullarda kullanılmak için geliştirildi.

2- Kırsal kesimde kullanılabilen tekerlekli sandalye

SafariSeat adı verilen üç tekerli sandalye, düz yolları bulunmayan bölgelerde yaşayan yürüme engelli kişiler için tasarlandı. Elle kontrol edilen sandalyenin tekerleri de eski bisiklet tekerlerinden üretildi.

3- Yenebilir ambalaj

Yıl içinde haberini de yaptığımız bu ürün, süt bazlı bir malzeme kullanarak ürünlerin paketlerinin de yenebilmesini sağlıyor.

4- Evden atılmayı önleyen chat botu

2016 pek çok farklı chat botuna sahne oldu. Avukat chat botları da bu yılın popüler ürünleri arasındaydı. Stanford Üniversitesi öğrencisi Joshua Browder tarafından geliştirilen DoNotPay adlı chat botu da avukat tutmaya gücü yetmeyen ailelerin evlerinden atılmasını önlemek için hukuki tavsiyelerde bulunuyor.

5- Kişiye göre ayarlanabilen protez

Bir bacak protezinin kişiye göre ayarlanması normalde haftalar süren uzun ve pahalı bir işlem. AMPARO tarafından geliştirilen yeni bir protez ise birkaç saat içinde kişiye göre ayarlanabiliyor. Böylece daha fazla kişinin modern protezlerden faydalanması sağlanıyor.

6- Okyanusları temizleyen cihaz

Hollandalı genç girişimci Boyan Slat tarafından geliştirilen cihaz kıyıdan uzağa yerleştirilmiş şişme engellerle yapay bir kıyı şeridi oluşturarak atıkları topluyor ve ayrıştırıyor.

7- Otizmli çocuklara yardımcı olan oyuncak

Leka adlı yuvarlak sevimli cihaz, müzik çalıp sohbet ederek otizmli çocukların sosyalleşmesine yardımcı oluyor ve sosyal ortamlarda daha aktif rol almalarını sağlamaya çalışıyor.

8- Her hava koşulunda kullanılabilen çadır

WeatherHyde adlı çadırın bir yüzeyi ısıyı yansıtırken diğer yüzeyi ısıyı emiyor. Böylece çadır yazın ısıdan korunmak kışın ise sıcak kalmak için kullanılabiliyor.

9- İşitme engellileri tehlikelerden koruyan cihaz

SoundSense adlı cihaz, siren sesi gibi yüksek sesleri algılayıp işitme engelli kullanıcıları uyarıyor. Böylece uyarı seslerini duyamayan kişiler de tehlikeli durumlardan haberdar olabiliyor.

10- Yenebilir altılı paket halkası

Altılı paketlerde satılan içecekleri bir arada tutan halkalar okyanuslara ulaştığında hayvanların boynuna takılıp ölümlerine sebep olabiliyor. Saltwater Brewery tarafından geliştirilen altılı paket halkası sadece doğada çözünmekle kalmıyor aynı zamanda deniz hayvanları için bir besin kaynağı oluşturuyor.

11- Ememeyen bebekler için besleme kabı

Sadece 1 Dolar’a mal edilen bu kap büyük kısımda bulunan sütü, bebeğin ağzına sığabilecek küçük kısma aktarıyor. Böylece annesini ememeyen bebekler beslenebiliyor.

12- iPhone parçalayıcı

Kullanım ömrü tükenmiş iPhone’ların tüm parçalarını, yeniden kullanılmak üzere tek tek parçalayan Liam adlı robot, böylece yeni cihazların üretilmesi için eski parçalardan yararlanılmasını sağlıyor.

13- Yenebilir çatal kaşık

Özellikle piknik alanlarında çevreye atılan tek kullanımlık plastik çatal kaşıklar çevreye ciddi zararlar veriyor. Bunun önüne geçmek için Hindistanlı Bakeys adlı şirket, gofret formunda, yenebilen çatal kaşık geliştirdi. Böylece bu aletleri kullandıktan sonra çevreye atmak yerine yiyebiliyorsunuz.

14- Yol kenarı trafik ışıkları

Telefondan kafasını kaldırıp trafik ışıklarını kontrol etmeyen yayalar için Stadtwerke Augsburg tarafından hazırlanan uygulama, yayaların durması ya da geçmesi için kullanılan trafik ışıklarını kaldırımın kenarına diziyor. Böylece telefondan kafanızı kaldırmanıza gerek kalmıyor.

15- Yükseltilmiş Transit Otobüs

Çin’de geliştirilen Yükseltilmiş Transit Otobüs (YTO) trafiğe müdahale etmeden, diğer araçların üzerinden geçip gidebiliyor. Kapasitesi bin 200 kişiye kadar çıkabilen otobüsün prototipi bulunuyor ancak henüz kullanıma hazır değil.

16- Ucuz Zika virüsü testi

2015 ve 2016 yıllarında insan sağlığını en çok tehdit eden salgınlardan birisi olan Zika virüsünü tespit edebilmek için MIT tarafından geliştirilen sadece 1 Dolar’lık test sayesinde hastalığın tespiti ve yayılmasının önlenmesi sağlanabiliyor.

17- Tutuşu kolaylaştıran robotik kaşık

Ellerin kontrolünü zorlaştıran bazı hastalıklar sebebiyle pek çok kişi kendi başına yemek yemekte zorlanıyor. Bu kişilerin elindeki titreşimi absorbe eden robotik kaşık sayesinde kullanıcılar yemekleri dökülmeden rahatlıkla beslenebiliyorlar.

18- Mülteciler için göz taraması

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında mülteciler için geliştirilen göz taraması sistemi, mültecilerin gıda alışverişlerini ödemek için sadece göz taraması yapmasını sağlıyor. Böylece verilen yemek kartlarının kaybedilmesi ya da başka amaçlarla kullanılması gibi durumların önüne geçiliyor.

19- Facebook üzerinden felaket yardımlaşması

Facebook’un doğal afetler, kazalar ve terör saldırıları sırasında kullandığı Güvenlik Kontrolü uygulaması artık olaydan etkilenen kişilere yardımcı olunmasını sağlayacak şekilde geliştirildi. Ocak 2017’de kullanıma sunulacak uygulama ile ihtiyaç sahiplerine daha kolay ulaşılması hedefleniyor.

20- Yırtılmayan kondom

Lolo Hex adlı yeni nesil kondom altıgen yapısı sayesinde yırtılmalara karşı çok daha dayanıklı. Indiegogo üzerinden satışa sunulan kondom, kazaların ortaya çıkma ihtimalini en aza indiriyor.

21- Plastik şişelerden klima

Elektriğe erişimi olmayan sıcak bölgelerde kullanılabilen bu yöntem, ikiye bölünmüş şişelerin düz bir şerit üzerine yerleştirilmesine dayanıyor. Eve pencere gibi yerleştirilen bu sistem içerideki havayı soğutarak serinlemeyi sağlıyor.

Kaynak: Mashable

2016 büyük ihtimalle geride bıraktığı trajedilerle hatırlanacak ancak yıl içinde güzel şeyler de olmadı değil. İnsanların yaşamını kolaylaştıracak pek çok yenilikçi icat da 2016 içinde geliştirildi ve kullanıma sunuldu. Bu icatlar genel olarak çevreyi korumak, imkanı olmayan kişilere yardım ulaştırmak ve fiziksel engellerle mücadele etmek gibi amaçlarla geliştirildi. İşte bu icatlardan bazıları:

  1. Yenebilen drone
  2. Kırsal kesimde kullanılabilen tekerlekli sandalye
  3. Yenebilir ambalaj
  4. Evden atılmayı önleyen chat botu
  5. Kişiye göre ayarlanabilen protez
  6. Okyanusları temizleyen cihaz
  7. Otizmli çocuklara yardımcı olan oyuncak
  8. Her hava koşulunda kullanılabilen çadır
  9. İşitme engellileri tehlikelerden koruyan cihaz
  10. Yenebilir altılı paket halkası
  11. Ememeyen bebekler için besleme kabı
  12. iPhone parçalayıcı
  13. Yenebilir çatal kaşık
  14. Yol kenarı trafik ışıkları
  15. Yükseltilmiş Transit Otobüs
  16. Ucuz Zika virüsü testi
  17. Tutuşu kolaylaştıran robotik kaşık
  18. Mülteciler için göz taraması
  19. Facebook üzerinden felaket yardımlaşması
  20.  Yırtılmayan kondom
  21. Plastik şişelerden klima

 

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği