1984 romanı ‘en çok satanlar’da 1 numara

İngiliz edebiyatçı George Orwell’ın en önemli romanlarından biri olan 1984, Amazon’un en çok satanlar listesinde birdenbire üst sıralara yerleşti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İngiliz edebiyatının büyük yazarlarından George Orwell’ın en önemli romanlarından biri olan 1984, Amazon’un en çok satanlar listesinde birdenbire üst sıralara yerleşti. İlk baskısı 1949 yılında yapılmış ve en ünlü distopya romanlarından biri olan 1984’ün karşılaştığı bu talebin sebebi ise ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından Kellyanne Conway’in bir programda ‘alternatif gerçekler‘ kalıbını kullanması.

Conway’in bunu söylemesine sebep olan durum ise yeni Başkan’ın töreninin Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer tarafından ‘en çok izleyicisi olan tören’ diye belirtilmesiydi. Bunun ardından oldukça eleştirilen ‘yalan açıklama’, Conway’in programa katılmasıyla kendisine de soruldu. Conway’in ‘bunun abartılmaması gerektiğini, alternatif gerçekliklerin sunulmuş olabileceğini’ söylemesi ise kendisini de eleştiri oklarının hedefi haline getirdi. İnternet platformlarında, 1984 romanında anlatılanlar hatırlatılırken iktidarlar tarafından oluşturulan belleğin altı çizildi.

Kitapta manipülatif yönetim tarafından savunulan Doublethink (çift düşünce) kavramı, birbiri ile çelişen iki düşüncenin aynı anda kabul edilebileceğini iddia ediyor ve halkın çelişkili açıklamaları sorgulamaması gerektiğini savunuyor.

Washington Post Muhabiri Karen Tumulty bu terimin ‘George Orwell’a özgü olduğunu’ söyleyerek Conway’in röportajını eleştirirken komedyen Seth Meyers da danışmanın ‘bir haftalık Jedi eğitimiyle Jedi akıl oyunu oynamaya çalıştığını’ söyleyerek kendisiyle alay etti.

Kaynak: Guardian, Open Culture

İngiliz edebiyatının büyük yazarlarından George Orwell’ın en önemli romanlarından biri olan 1984, Amazon’un en çok satanlar listesinde birdenbire üst sıralara yerleşti. Bunun sebebi, ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanlarından Kellyanne Conway'in katıldığı bir programda Başkan'ın hakkında 'yalan söylediği' iddia edilen bilgileri 'alternatif gerçekler' olarak savunması.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği