176 yıldır tükenmeyen bir pil var

SolidEnergy Systems tarafından geliştirilen yeni anotsuz lityum metal piller, günümüzde kullanılanlara göre iki kat daha fazla kapasiteye sahip.

Haber Özeti

Tam Sürüm

SolidEnergy Systems adlı şirket, mobil telefonlar başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılan şarj edilebilir pillerin kapasitesini iki katına çıkaracak yeni bir teknoloji geliştirdi. Yeni anotsuz lityum metal piller, eskisine göre iki kat daha küçük. Bu sayede mevcut pillerin kapladığı alanda iki kat daha fazla kapasiteli piller üretilebiliyor ya da mevcut kapasite korunarak pil boyutu yarıya düşürülebiliyor.

Şirketin kurucusu Qichao Hu yeni teknolojinin sırrının çok ince lityum folyolarda olduğunu söylüyor. Bu ince folyolar, günümüzde kullanılan grafit, karbon ya da silikon anotlara göre kat kat daha az yer kaplıyor. Böylece aynı alanda daha fazla iyon barındırabiliyor. Daha fazla iyon da daha fazla kapasite anlamına geliyor. Üstelik bu yeni teknoloji eskisine göre daha güvenli.

MIT’deki rekabet

MIT bünyesinde geliştikten sonra bağımsız bir şirket olan SolidEnergy Systems, aynı dönemde yine pil kapasitelerini geliştirmek için çalışan bir başka MIT şirketi A123’nin gölgesinde kalmıştı. Her iki şirket de çalışmalarına devam ederken A123 2012 yılında iflasını açıkladı. Bunun üzerine A123 tarafından boşaltılan üretim binasına yerleşen SolidEnergy Systems, burada bulunan makinelere uygun teknolojiler üretmek zorunda kaldı.

Bu zorunluluk, SolidEnergy Systems’ı günümüzün pil üretim sistemlerine direkt olarak uygulanabilecek çözümler geliştirmeye itti. Böylece, geliştirilen yeni anotsuz lityum piller, elektronik cihazlar için pil üreten tüm tesislerin sistemlerinde üretilebilecek şekilde tasarlandı. Bu da yeni teknolojinin kısa sürede hayata geçirilebileceği anlamına geliyor.

SolidEnergy Systems, bu yılın sonuna doğru, dronelar için ürettiği pilleri kullanıma sokmayı planlıyor. 2017’den itibaren ise akıllı telefonlar ve giyilebilir teknolojilerin bu pilleri kullanması bekleniyor. 2018’den sonra elektrikli araçlarda da bu teknolojinin kullanılabileceği tahmin ediliyor.

176 yıl boyunca çalışan pil

Elimizdeki telefonların pillerinin 2-3 gün boyunca dayanabilmesi fikri bizi heyecanlandırıyor. Bir hafta ya da 10 gün dayanan bir akıllı telefon pili üretmek bir devrim olurdu. Ancak ilk kez 1800 yılında geliştirilen [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]modern pil teknolojisinin ortaya çıkmasından sadece 25 yıl sonra üretilen bir pil 176 yıldır çalışıyor.[/inlinetweet] 1840’ta fizikçi Robert Walker tarafından satın alınan ve çalıştırılan Oxford Elektrikli Zili, bu tarihten beri hiç durmadan çalıştı. Bilimciler pilin içinde ne olduğunu ve nasıl bu kadar uzun süre tükenmeden çalışabildiğini öğrenmek için pilin durmasını bekliyor. Ancak cihaz yakın bir zamanda duracak gibi görünmüyor.

Kaynak: Mashable, Popular Mechanics

SolidEnergy Systems'ın geliştirdiği piller mevcut pillerden iki kat daha verimli çalışıyor. Bu teknoloji günümüzdeki pillerin çok daha az yer kaplaması ya da kapasitesinin iki katına çıkarılması için kullanılabilir. Mevcut üretim sistemlerine uygun olarak geliştirilen teknoloji, önümüzdeki 1-2 yıl içinde pek çok farklı sektörde kullanılmaya başlayabilir.

1 Yorum

  • Geleceğin petrolü pil üretiminde kullanılan madenler oldu. Bor ile pil üretimi araştırması yapacak bilim insanlarına ihtiyaç var ama nerde bizde o insanlar ?

    Bilim üretemeyen abuk sabuk şeylere PCT almaya çalışan üniversitelerimizden bu araştırmaları yapmalarını bekelemk benim evde soğuk fisyon reaktörü yapmam kadar zor mu ?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği