10’uncu yılında rakamlarla Google Play

App Annie tarafından hazırlanan raporda Google Play'in pazardaki durumu ve Android kullanıcılarının alışkanlıkları hakkında bilgi verildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google Play, indirilen uygulama sayısında iOS’un App Store’unu ikiye katlayarak 2017’de dünya çapında indirme sayısında yüzde 70’lik bir paya ulaştı. App Annie tarafından Android Market’in (ya da yeni adıyla Google Play’in) 10. kuruluş yıl dönümü için hazırlanan raporda Google Play’in pazardaki durumu ve Android kullanıcılarının alışkanlıkları hakkında bilgi verildi.

Araştırmada Google Play’in uygulama sayısında önde olmasına rağmen, uygulamalara harcanan para miktarında App Store’un gerisinde kaldığı görüldü. Bu alanda App Store yüzde 66 ile Google Play’in neredeyse iki katı kadar gelir elde etti. Yani ortalama bir iOS kullanıcısı, ortalama Android kullanıcısına kıyasla uygulamalara dört kat daha fazla para harcıyor.

Bu rakamlar, zaman içinde oluşan “Google özellikle ucuz telefonlar sayesinde, daha fazla dağıtım sebebiyle indirme rakamlarında önde ancak Apple’ın ekosistemi uygulamalardan para kazandıran kişilerden oluşuyor.” algısını destekliyor.

Asya-Pasifik harcamada lider

App Annie ayrıca Asya-Pasifik bölgesinin, Google Play müşterilerinin en fazla harcama yaptığı bölge olduğunu da ortaya koydu. Bu bölge toplam harcamaların yarısından fazlasını gerçekleştiriyor.

Japonya 25,1 milyar Dolar ile listede ilk sırayı alırken onu ABD (19,3 milyar Dolar) ve Güney Kore (11,2 milyar Dolar) takip ediyor. Şirket Google Play’in Japonya’daki başarısını, ödemelerin faturaya yansıtılmasına bağlıyor. Bu durum Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Singapur’da da işe yaradı.

Türkiye çok indiriyor ama çok harcamıyor

Kullanıcılar bu kadar parayı neye harcıyor diye düşünüyorsanız yanıt basit: oyunlara. Raporda oyunların toplam indirme sayısının yüzde 41’ini, toplam harcama miktarının ise yüzde 88’ini oluşturduğu görülüyor.

Oyun dışında en çok gelir getiren kalem, uygulama abonelik ücretleri olarak belirlendi. Oyun dışındaki uygulamalar, abonelik modeliyle geçtiğimiz yıl 2,7 milyar Dolar’a ulaştı. En popüler 5 uygulamanın 4’ü abonelik modeli sunuyor. İlk sıradaki uygulama LINE, gelirini uygulama içi satışlardan elde ederken, diğer dört uygulama Tinder, Pandora, Netflix ve HBO NOW, abonelik modelini kullanıyor.

Telefonlarda 60’tan fazla uygulama var

App Annie aynı zamanda Android kullanıcılarının kullanım alışkanlıklarını da inceledi ve kullanıcıların bir çok uygulama yüklediklerini gördü. ABD ve Japonya gibi birçok pazarda Android kullanıcıları telefonlarına 60’tan fazla uygulama yüklüyor ve ayda 30’dan fazla uygulamayı kullanıyor. Avustralya, ABD ve Güney Kore gibi ülkelerde ortalama bir kullanıcının 100’den fazla uygulaması bulunuyor.

Rapor ayrıca indirme ve harcama bakımından en popüler oyun ve uygulamaları da listeledi. Bu alanda çok fazla sürpriz yoktu. Facebook gibi uygulamalar indirme listesinin başında yer alırken abonelik sunan uygulamalar da en fazla harcama yapılanlar listesinin ilk sıralarında yer aldı.

App Annie ayrıca Google Play’in 2008’de kullanıma sunulmasından bu yana neredeyse 10 milyon uygulamanın platform üzerinden kullanıma sunulduğunu açıkladı. Bunların çoğu artık platformda yer almıyor. Bugün Google Play üzerinde 2,8 milyondan biraz daha fazla uygulama bulunuyor.

Kaynak: Tech Crunch

Google Play, indirilen uygulama sayısında iOS'un App Store'unu ikiye katlayarak 2017'de dünya çapında indirme sayısında yüzde 70'lik bir paya ulaştı. App Annie tarafından Android Market'in (ya da yeni adıyla Google Play'in) 10. kuruluş yıl dönümü için hazırlanan raporda Google Play'in pazardaki durumu ve Android kullanıcılarının alışkanlıkları hakkında bilgi verildi. Araştırmada Google Play'in uygulama sayısında önde olmasına rağmen, uygulamalara harcanan para miktarında App Store'un gerisinde kaldığı görüldü.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği