10 yıl dayanan sıvı bataryalar

Harvardlı araştırmacılar, enerjiyi sıvı solüsyonlar halinde depolayan ve 10 yıldan fazla bir süre boyunca kullanılabilen 'akım bataryaları' geliştirdiler.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Günümüzde kullanılan piller ‘uzun ömürlü’ olarak tanımlansalar da aslında çoğu lityum iyon pil birkaç yıllık kullanımın ardından işe yaramaz hale geliyor. Bu akıllı telefonlar için zaten kötü bir haber ancak enerji depolamak için kullanılacak büyük bataryalar söz konusu olduğunda, sorun daha ciddi bir hale geliyor. Ancak Harvard araştırmacıları bu soruna bir çözüm üretebilmiş gibi duruyor.

Araştırmacılar, enerjiyi sıvı solüsyonlar halinde depolayan ve 10 yıldan fazla bir süre boyunca kullanılabilen ‘akım bataryaları‘ geliştirdiler. Ferrosen ve viyolojen moleküllerinin düzenlenmesiyle durağan hale gelen elektrolitler, suda çözünebiliyor ve bozulmaya dayanıklı hale geliyor. Doğal su içinde çözündüklerinde ortaya çıkan çözelti her bin döngüde, kapasitesinin sadece yüzde 1’ini kaybediyor. Performansta küçük bir düşüş olduğunu fark etmek bile yıllar alabiliyor.

Hem çevreci hem ucuz

Su kullanılıyor olması da hem çevre hem de cüzdanınız için iyi haber. Su, aşındırıcı ya da zehirli olmadığı için, batarya aksa bile evinize ciddi bir zararı olmayacaktır. Daha güvenli malzemeler aynı zamanda, normalde akım bataryalarında kullanılan polimerlerden daha ucuz. Ayrıca sert kimyasallara dayanabilen pompalara ve tanklara da ihtiyaç duyulmuyor. Üstelik diğer modellere göre daha az bakıma ihtiyaç duyuyor.

Bu batarya teknolojisinin gerçek dünyada nasıl uygulanacağına dair henüz kesin bir yol haritası çizilmiş değil. Yine de bu cihazların kullanılacağı bir pazarın mevcut olduğunu söylemek mümkün. Yenilenebilir enerji gitgide daha ucuz ve verimli hale geliyor. Dolayısıyla uzun ömürlü bataryalara ihtiyaç duyulacak. Evinizin enerjisini güneş enerjisinden sağlamaya karar verirseniz, artık enerji depolama masrafının, elektrik faturasından yaptığınız kârı sıfırlamasından endişe etmenize gerek kalmayacak.

Kaynak: Engadget

Araştırmacılar, enerjiyi sıvı solüsyonlar halinde depolayan ve 10 yıldan fazla bir süre boyunca kullanılabilen 'akım bataryaları' geliştirdiler. Ferrosen ve viyolojen moleküllerinin düzenlenmesiyle durağan hale gelen elektrolitler, suda çözünebiliyor ve bozulmaya dayanıklı hale geliyor. Doğal su içinde çözündüklerinde ortaya çıkan çözelti her bin döngüde, kapasitesinin sadece yüzde 1'ini kaybediyor. Performansta küçük bir düşüş olduğunu fark etmek bile yıllar alabiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği