10 kişiye ücretsiz biyonik göz

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi NHS, görme engelli 10 kişinin 'biyonik gözlerle' tedavi edilmesi için gerekli masrafları karşılayacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi NHS, görme engelli 10 kişinin ‘biyonik gözlerle’ tedavi edilmesi için gerekli masrafları karşılayacak. Biyonik göz, hastanın taktığı bir gözlüğün üzerinde yer alan kameradan gelen görüntüleri yorumlamaya yarayan bir retina implantı.

2017’de gerçekleştirilecek ameliyatların ardından bir yıl boyunca hastaların günlük hayatında ne gibi değişiklikler gerçekleştiği incelenecek. Ameliyatların gerçekleşeceği hastanelerden birisi olan Manchester Kraliyet Göz Hastanesi doktorlarından Profesör Paulo Stranga bu çalışmaya katıldığı için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Torunlarımı görebiliyorum”

Daha önce Argus II Biyonik Göz denemelerinde görev alan Stranga “Çalışma tüm beklentilerimizin üzerine çıktı ve gece körlüğü (tavuk karası) rahatsızlığı bulunan bir hastanın, yetişkin yaşamında ilk kez büyük harfleri okuyabilmesini sağladı.” şeklinde konuştu. Genellikle kalıtım yoluyla geçen bu hastalık retinanın ışık algılama yeteneğini yok ediyor. Bu da önce görüş kaybına daha sonra körlüğe yol açıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=tZONZqhJB6g

Biyonik gözü deneyen hastalardan 68 yaşındaki Keith Hayman, görme engeli sebebiyle kasaplık mesleğini bırakmak zorunda kalmış. 20 yıldan fazla bir süredir gözleri görmeyen Hayman, “Hayatımın yarısını karanlıkta geçirdim. Şimdi ise torunlarımın bana doğru koştuğunu ya da yanıp sönen Noel ışıklarını görebiliyorum. Eskiden, odadan ayrılan bir arkadaşımın çıktığını fark etmez, boş sandalyelerle konuşurdum. Artık çevremde insan olup olmadığını ayırt edebiliyorum. Bu küçük şeyler hayatımda büyük değişikliklere sebep oldu” diyor.

Nasıl çalışıyor?

Biyonik göz implantı, görsel verileri gözlüğün üzerindeki minyatür bir kameradan alıyor. Buradan gelen görüntüler elektrik sinyaline dönüştürülerek, retinaya bağlı elektrotlara kablosuz olarak iletiliyor. Elektrotlar, retina hücrelerinde görüntüyü simüle ediyor. Bu hücreler de veriyi beyne iletiyor.

Second Sight şirketinden Gregoire Cosendai “Tarihte ilk kez bu körlük türü tedavi edilebiliyor. Bu altı yıldır Argus II görevini tamamlamamız için çalışan Birleşik Krallık’taki görme engelliler için büyük bir başarı.” şeklinde konuştu. NHS’ten Dr. Jonathan Fielden “Bu oldukça yenilikçi prosedür, gerçekten ümit vaat ediyor ve insanların hayatını değiştirebilir.” dedi.

Kaynak: BBC

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi NHS, gece körlüğü (tavuk karası) rahatsızlığı bulunan 10 kişinin 'biyonik gözlerle' tedavi edilmesi için gerekli masrafları karşılayacak. 2017'de gerçekleştirilecek ameliyatların ardından bir yıl boyunca hastaların günlük hayatında ne gibi değişiklikler gerçekleştiği incelenecek. Biyonik göz implantı, görsel verileri gözlüğün üzerindeki minyatür bir kameradan alıyor. Buradan gelen görüntüler elektrik sinyaline dönüştürülerek, retinaya bağlı elektrotlara kablosuz olarak iletiliyor. Elektrotlar, retina hücrelerinde görüntüyü simüle ediyor. Bu hücreler de veriyi beyne iletiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği