1 trilyon Dolar değere koşan teknoloji şirketleri

Apple, Alphabet, Microsoft ve Amazon, dünyanın ilk trilyon Dolar'lık şirketi olmak için yarışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yıllarca hisse senetleri için trilyon Dolar’lık piyasa değeri neredeyse imkansız bir kilometre taşı olarak görünüyordu. Hiçbir halka arz edilmiş ABD şirketi henüz 13 haneye ulaşamadı. Geçen yıl, özellikle teknoloji sektöründe hisse senedi fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve Ocak ayında yaşanan bir başka sıçramayla, bazı devlerin bu hedefe ulaşma şansı yükseldi. Bunların arasında Apple, Alphabet, Microsoft ve Amazon yer alıyor. Dört şirketin 2017’deki hisse senetleri fiyatlarında yüzde 33 veya daha fazla artış kaydedildi ve bu yükselişin devam etmesi bekleniyor.

1. Apple

iPhone üreticisi, son 6 yıldır kısa süreli kesintilere rağmen en değerli Amerikalı şirket unvanını elinde tutuyor ve bu yüzden gözlemcilerin çoğu ilk trilyon Dolar’lık ABD şirketi olacağını düşünüyorlar. 2010’da Apple, piyasa değerini yükselterek Microsoft’u geçti ve daha sonra 2012’de ExxonMobil‘i geride bırakarak en değerli şirket unvanını aldı. 2016’da birkaç dakika boyunca Alphabet en üst noktada yerini almış olsa da, Apple neredeyse iki yıldır rahatlıkla lider konumda.

Bu ayın başında pazar payı 900 milyar Dolar’ı aştı ancak hisse senedi fiyatı, o zamandan beri iPhone X satışlarıyla ilgili endişelerden etkilendi. Şirket, son zamanlarda yeni üst düzey akıllı telefonun üretim hedeflerini yarı yarıya azaltacağını açıkladı. Yine de, bu haftanın sonundaki özellikle iPhone X satışlarıyla ilgili bir kazanç raporu, Apple’ı trilyon dolarlık hedefin üzerine çıkarabilir. Şu an 857 milyar Dolar‘lık piyasa değeri olan şirketin, hisse senedi fiyatının yüzde 17 oranında yükselmesi gerekiyor.

2. Alphabet

Arama devinin hisse senedi fiyatı son 5 yılda Apple’ın hisse senedi endeksinden daha istikrarlı şekilde yükseldi. Arama motoru reklamcılığına hakim olan Google, ürünlerini modern yaşama daha da uyumlu hale getirdikçe istikrarlı bir büyüme elde etti. En son çeyrekte gelir yüzde 24 artışla 27,8 milyar Dolar’a, hisse başına kazanç ise yüzde 32’ye çıktı. Yüzde 28’lik faaliyet kârı, reklam işinin gücünü gösteriyor ve ortaya çıkardığı nakit para, sürücüsüz otomobiller gibi yeni teknolojilere yatırım yapmak için risk almayı sağlıyor.

Şirket her yıl “diğer bahisler” kategorisinde milyarlarca dolar kaybetmeye devam ediyor. Ancak otonom sürüş gibi bir endüstriye öncülük etmek, muhtemelen bu yatırımları değerli hale getirecektir. Alphabet, Apple ile arasındaki farkı yakın bir tarihte azalttı ve hisse senedi fiyatını yüzde 13 artırarak 826 milyar Dolar piyasa değeri elde etti. Alphabet’in de şu andaki fiyatlara göre, hisse senedi fiyatının yüzde 21 değer kazanması gerekiyor.

3. Microsoft

CEO Satya Nadella‘nın rehberliğinde 1 trilyon Dolar yarışına sessizce ayak uyduran şirket, Linkedin‘i satın almakla iş dünyasında ikiye katlanan bir başarı elde etti. Şirket, iPad için Microsoft Office paketini yayınlayarak ve şirketin ilk dizüstü bilgisayarı Surface Book’u üreterek değerini yükseltti.

Son çeyrekte, gelir ve hisse başına kâr (EPS) iki basamaklı artış gösterdi ve hisse senedi fiyatı geçen yıl yüzde 50 arttı. Şirketin değeri artarken, bulut teknolojisi bölümünde güçlü bir büyüme hisse senedi fiyatını daha da yukarı doğru itebilir. Microsoft, 1 trilyon Dolar’lık piyasa değerine erişmek için hisse senedi fiyatında (hisse geri satın alımı etkisi dahil değildir) yüzde 38 kazanç sağlamalı.

4. Amazon

Bu şirketler arasında 2018’in en iyi başlangıcını yapan e-ticaret devinin hisse senedi fiyatı bu yıl şimdiden yüzde 22 arttı. Raporlara göre şirket, tatil sezonunda büyük bir kazanç sağlamış görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda kasası olmayan Amazon Go mağazasını açarak büyük bir yenilik yapan şirketin, sonraki çeyrekte de büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Dünyanın en zengin insanı ve çağının en takdir edilen girişimcilerinden biri olan Jeff Bezos‘un liderliğinde, Amazon, bulut teknolojisi kullanarak Google ve Facebook’u bile tehdit edebilecek çevrimiçi reklamcılık projesi Prime ile rakipsiz bir ağ oluşturdu. Şirketin, yüzde 25’in üzerindeki gelir artışına rağmen 1 trilyon Dolar’lık piyasa değerine ulaşması için yüzde 46’lık bir artışa ihtiyacı olsa da, önümüzdeki yıl hedefe ulaşması muhtemel görünüyor.

Geçtiğimiz haftaki kazanç raporlarına bakılırsa, yıl sonuna kadar dört şirketten en az birini barajı aşmış olarak görebiliriz çünkü bu işletmeler hissedarları için yüz milyarlarca Dolar servet üretmeye devam ediyor.

Kaynak: Business Insider

Uzun süredir, trilyon Dolar'lık piyasa değerine ulaşmak mümkün görünmüyordu ve hiçbir şirket henüz 13 haneye ulaşamadı. 2017'de teknoloji alanında hisse senedi fiyatlarındaki büyük artış ve Ocak ayındaki sıçrama; dikkatleri barajı aşma potansiyeline sahip Apple, Alphabet, Microsoft ve Amazon gibi şirketlere çekti. Geçen yıl bu işletmelerin hisse senedi fiyatlarında yüzde 33'ten fazla yükseliş görüldü ve bu artışın süreceği tahmin ediliyor.

1 Yorum

  • Hani bizeeee pastaaaa , Hani bizeeee pastaaaaa ! Hani bize, hani bize, hani bize pastaaaaa !!!!
    ( pastadan pay alamayan ülkeler için resmi marş olsun bu. )

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği