1.000 işlemcili çip üretildi

Davis Kaliforniya Üniversitesi'nden bilimciler, birbirinden bağımsız 1000 işlemcisi bulunan KiloCore adlı yeni çok çekirdekli çipi tanıttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birbirinden bağımsız 1000 adet programlanabilir işlemcisi bulunan yeni bir mikroçip tanıtıldı. ‘KiloCore’ adı verilen enerji tasarruflu çip, saniyede 1,78 trilyon komutu işleyebiliyor ve 621 milyon transistör barındırıyor. “Bildiğimiz kadarıyla dünyadaki ilk 1000 işlemcili çip bu ve bir üniversite tarafından tasarlanan en yüksek saat oranına sahip” şeklinde konuşan Bevan Baas, Davis Kaliforniya Üniversitesi‘nde KiloCore’u geliştiren ekibin liderliğini üstleniyor.

Bugüne kadar çok-işlemcili pek çok çip üretildi ancak bunlardan hiçbirisi 300 işlemcinin üzerine çıkmamıştı. Bu çiplerin çoğu araştırma amacı ile üretilirken çok azı ticari olarak satıldı. IBM KiloCore çipi 32 nm CMOS teknolojisini kullanarak üretti.

Enerji tüketimi çok düşük

Her işlemci çekirdeği kendi küçük yazılımını diğerlerinden bağımsız olarak çalıştırabildiği için bu sistem klasik ‘tek komut çok veri’ yaklaşımından daha esnek olarak çalışıyor. Bir uygulamayı pek çok küçük parçaya bölerek farklı işlemciler üzerinde paralel olarak çalıştıran çip daha fazla işi daha az enerji kullanarak gerçekleştirebiliyor.

Çipin temel mimarisini geliştiren Brent Bohnenstiehl, “Her işlemci diğerlerinden bağımsız olarak çalıştığı için ihtiyaç duyulmadığında enerji tasarrufu sağlamak için kendisini kapatabiliyor.” diyerek sistemin enerji tasarrufunda her anlamda başarılı olduğunun altını çizdi. Ayrıca her çekirdek 1,78 GHz saat frekansına erişebiliyor ve veriyi bir hafıza havuzuna gerek duymadan direkt olarak birbirleri arasında paylaşabiliyorlar. Bu durum sistemde bir tıkanıklık oluşmasını engelliyor.

Baas bu çipin şimdiye kadar üretilmiş, enerji bakımından en verimli, çok çekirdekli işlemci olduğunu ifade ediyor. Örneğin 1000 işlemci saniyede 115 milyar komutu gerçekleştirirken sadece 0,7 Watt enerji tüketiyor. Bu tüketim o kadar düşük ki bir AA kalem pil ile bile çalıştırılabiliyor. KiloCore, enerjiyi günümüz dizüstü bilgisayar işlemcilerinden 100 kat daha etkili bir şekilde kullanıyor.

Bu çip için şimdiden kablosuz yazılım, video işleme, şifreleme gibi amaçlarla kullanılacak uygulamalar geliştirildi. Ekip çipi programlamak için bir derleyici ve otomatik program eşleştirme araçları geliştirdi. KiloCore 2016 VLSI Devre Teknolojisi Sempozyumu’nda tanıtıldı. Amerikan Savunma Bakanlığı ve Ulusal Bilim Kurumu (NSF) çalışmayı destekledi.

1000 processor

1000 adet çekirdeği ile bu alanda en yakın rakibinden kat kat üstün olan KiloCore adlı çip saniyede 1,78 trilyon komutu işleyebiliyor ve 621 milyon transistör barındırıyor. Enerji tasarrufu konusunda da oldukça etkin olan KiloCore saniyede 115 milyar işlem gerçekleştirirken sadece bir AA pil ile çalıştırılabiliyor. Tüm işlemcilerin birbirinden bağımsız olması ve gerek duyulmadığında işlemcilerin kendilerini kapatabilmesi de enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği