Otonom araçların gelecekte sağlayacağı faydalar

Yollardaki arabaların sayısını azaltabilsek ya da hepsinin daha rasyonel bir şekilde sürülmesini sağlasak gayrisafi milli hasılaya katkıda bulunabiliriz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Trafikte kalmak hem kişisel hem de ekonomik açıdan kötü sonuçlar doğuruyor. Çünkü bu esnada üretim ya da tüketimde bulunmak mümkün değil, üstüne yaşanan sinir de cabası! Fakat bundan da faydalanmayı bilmek gerekli. Yollardaki arabaların sayısını azaltabilsek ya da hepsinin daha rasyonel bir şekilde sürülmesini sağlasak gayrisafi milli hasılaya milyarlara denk gelen meblağlarda katkıda bulunabiliriz. Peki ama bu nasıl olabilir? Son yapılan bir çalışmaya göre insanları gişelerden daha fazla para alınacağı konusunda bilgilendirip birçok kişinin sürücüsüz araç kullanmasını sağlayarak.

Milyarlarca Dolarlık tasarruf

Çalışma George Mason Üniversitesi tarafından yapıldı ve buna göre eğer 2010 yılında trafik yüzde 50 oranında azaltabilmiş olsaydı bu, 350 bin işe, 35 milyar Dolar’ın ekonomiye eklenmesine ve maaşların 14 milyar Dolar’la iyileştirilmesine sebep olabilirdi. Araştırmacılara göre bu değişiklik eyaletteki araçların sürücüsüz otomobillerle değiştirilmesiyle olabilirdi. Araştırmayı yapan Clifford Winston ve Quentin Karpilow ABD’yi bir bütün olarak düşünüp tahminde bulununca da (ülke genelinde) 2,4 milyon iş yaratılacağını, gayrisafi milli hasılaya 214 milyar Dolar ekleneceğini ve 90 milyar Dolar’ın çalışanlara verileceğini belirtti.(Bu sistemle beraber sürücülerin işsiz kalacağını düşünenler için çalışmada banka örneği veriliyor. Bankalar 1990’larda ATM’lerin açılmasıyla beraber daha da büyüdü ve bankacılar da işsiz kalmadı).

Otonom araçların geleceği

Araştırmada “Google ve otomotiv sektöründeki şirketlerin geliştirdiği sürücüsüz araçların trafiğin akışını daha iyi sağlayacağı ve kazaların azaltacağı” belirtilmiş. Ayrıca, çalışanların kendilerine ayırabilecekleri boş zamanlarının daha fazla olması da işten erken ya da geç ayrılmak konusunda istedikleri gibi karar vermelerini sağlayabilir. Çünkü araçta giderken işinizi tamamlayabilir ya da işe gitmeden kahvaltı edebilirsiniz. Elbette bu konuda, sürücüsüz araçların da kiralanabilir veya satın alınabilir olmasıyla daha fazla kişiye ulaşabileceğini de unutmamak gerekir.

Kaliforniya’daki birçok yerde ‘kendi kendine yardım vergisi’(self-help taxes) adı altında yeni yollar için gider vergisi bulunuyor. Fakat bu vergiler trafiği kesmekte pek başarılı değil. Bunun yerine ‘trafik ücretlendirmesi’ adı altında altyapı için ödeme yapılması daha iyi bir çözüm olabileceğini belirten araştırmacılar; bunun da insanların tıkalı olan yolları tercih ettiği zaman yapılabileceğini ifade ediyor. Bu taktikle gereksiz bir şekilde her yere aracıyla giden kişilerin bunları paylaşmasını ve başka rotaları kullanmasını teşvik edeceği düşünülüyor. Ayrıca araştırmacılar bu ücretlendirmenin daha geniş ölçekte ele alınması halinde kişilerin araçları sürmediği için onlara aşırı bağlı olmalarının da öne geçebilir.

Gerçekleşmesi için şimdiden düşünmeye başlamalı

Bu çalışmadaki çözümler şu an teori aşamasında, çünkü 2020’den önce sürücüsüz araçların satışa sunulması beklenmiyor ki o bile meçhul. Nitekim sonrasında 10 yıldan fazlasına ihtiyacı var. Ayrıca bu ücretlendirmeler daha adil olmasına rağmen politik olarak oldukça zor ve tercih edilmiyor. Fakat trafiğin azalması gerektiği de bir gerçek ve araçların otonom olması dışında bir şeyin değişmeyeceği yok gibi; dolayısıyla çözümünü şimdiden aramaya başlamanın gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: Fastcoexist

Trafikten kaçamıyorsak ondan faydalanmayı öğrenmemiz gerekli. Yollardaki arabaların sayısını azaltabilsek ya da hepsinin daha rasyonel bir şekilde sürülmesini sağlasak gayrisafi milli hasılaya milyarlara denk gelen meblağlarda katkıda bulunabiliriz. George Mason Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma bu konuyla ilgili iki çözüm öneriyor: bunun için insanları tıkalı yolları tercih ettiklerinde gişelerden daha fazla para alınacağı konusunda bilgilendirmeli ve birçok kişinin sürücüsüz araç kullanmasını sağlamalı!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği