Otomasyon madencileri işsiz bırakacak

Uzmanlar önümüzdeki on yıl içerisinde, madenlerde çalışan işçilerin yarısının işini otomasyona kaybedeceğini öngörüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otomasyon farklı endüstrilerde farklı seviyelerde kullanılırken pek çok kişinin de işinden olmasına sebep oluyor. Uzmanlara göre otomasyonun yaygınlaşmasından en çok etkilenecek sektörlerden birisi de madencilik. Önümüzdeki 10 yıl içinde madencilik alanında çalışan sayısının otomasyon sebebiyle yarı yarıya azalacağı öngörülüyor.

Genellikle kas gücüne ve tekrara dayanan maden işçiliği büyük oranda makinelere teslim edilirken, bu makinelerin kurumu, yönetimi ve bakımı için daha fazla bilişim çalışanının istihdam edileceği düşünülüyor. Ancak işe alınacak bilişimci sayısı, işten çıkarılacak madenci sayısına göre çok daha az olacak. Ayrıca bilgisayarlar tarafından en verimli ve hatasız şekilde kullanılan makinelerin çok daha az arızalanacağı bu yüzden tamircilere de daha az ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor.

Otonom teknolojiler gelişiyor

Volvo geçtiğimiz dönemde madende kendi kendine gidebilen kamyon konseptini tanıtmıştı. Bir başka kamyon üreticisi Komatsu, madenlerde kullanılmak üzere, sürücü kabini olmayan ve her iki yöne de gidebilen otonom bir kamyonu tanıtmıştı. Şimdiden maden endüstrisinde kullanılmaya başlanan bu teknolojilerin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Gelişim ekonomisi uzmanı Aaron Cosbey “İşçi maaşlarının yüksek olduğu ülkelerde bu teknolojiler daha hızlı yayılacak” diyor. Maaş masraflarından kısmak isteyen işverenler otomasyona yönelecek. Ayrıca bölgedeki madenlerde çalışarak geçimini sağlayan toplulukların da otomasyondan olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

Daha az tüketim, daha fazla verim

Winnipeg Uluslararası Sürdürülebilir Gelişim Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda sürücüsüz teknolojinin yüzde 15 ila 20 daha fazla verim elde edilmesini, yüzde 10 ila 15 daha az enerji tüketilmesini ve yüzde 8 daha az bakım masrafı yapılmasını sağlayacağı belirtiliyor.

ABD Ulusal Madencilik Birliği tarafından sağlanan verilere göre 2014’te maden endüstrisinde toplam 634 bin 600 kişi çalışıyordu. Sadece kömür madenlerinde çalışanların sayısı ise 74 bin 900’dü. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 6.8 daha az. Raporlarda otomasyonun etkisinden bahsedilmiyor ancak kömür madenlerinde çalışanların sayısının azalmasına rağmen çıkarılan kömür miktarının yüzde 7,6 oranında artması, daha verimli yöntemler kullanıldığını gösteriyor. Endüstride değişimin bu şekilde devam edeceği öngörülüyor.

Kaynak: Computer World

Winnipeg Uluslararası Sürdürülebilir Gelişim Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda otomasyondan en hızlı etkilenen sektörlerden birisinin maden endüstrisi olacağı belirtiliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde madencilerin yarısının işini kaybedeceğini ve otonom araçların madenlerde kullanılmaya başlayacağını belirten rapora göre ayrıca bu araçlar daha az bozulacağı için tamir sektörü de dönüşümden etkilenecek. Otonom araçlarla birlikte madenlerde daha fazla bilişimci yer alacak ancak bu çalışanların sayısı, işini kaybedecek olanlara göre oldukça az olacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği